lördag 15 oktober 2011

Månadspeng

Douglas har fått veckopeng i några år. Han har fått den när han har varit hos oss och hur det är hos mamma har väl varierat något. Vi försöker hitta en gemensam linje för månadspengar istället men vi har lite olika sätt att hantera saker och även Erik har börjat intressera sig för pengars värde så idag har jag infört (som den strukturmänniska jag ändå är någonstans) månadspengslistan.

Från och med denna månad får alla tre barnen månadspeng. Vad man skall få är infört i ett Exceldokument och varje månad delas nu pengarna ut och därefter kryssar man över beloppet för att visa att man fått den. Vid den månad man fyller år höjs ersättningen något. Allt inskrivet och fint i två år framåt. Rena Douglasdrömmen faktiskt.

Min pappas gamla visdomsord ringer i mitt öra:
"-Malin, man måste hålla sina löften." Efter dessa ord så kom en lång harang om varför och vem som inte gjorde det och hur ledsna alla blev när de var lovade något och det inte blev av. Tror att det var något om ett bortglömt Gröna Lund löfte också.

Eftersom vi ibland tenderar att glömma bort om vi gett eller inte och Douglas aldrig påmint så har jag nu hängt upp listan i skafferiet och från och med nu kan ungarna själva påminna om sina rättigheter.

Man får jobba på att vara en bättre människa. Det är inte en självklarhet.

3 kommentarer:

Katarina sa...

Motprestationer då?

De kanske är för små för det ännu.

Vi hade iallafall den tidens motsvarighet till en excellista - en tabell på papper - på insidan av dörren till städskåpet.

För att få månadspeng skulle man ha samlat tillräckligt många kryss genom att göra olika uppgifter varje vecka: städa sitt rum (i princip obligatoriskt), städat toalett, städat badrum, dammsugit, och bakat sockerkaka.

Det bakades en hel del sockerkaka i vårt hus kan man säga. :-)

Kattis sa...

Älskar dina exceler! :-D

Malin D sa...

Katarina, vi har ju en annan motivator för att jobba. Varje lördag innan man får spela så måste man bäddat, städat och burit in sin smutstvätt till tvättstugan. Det fungerar finfint.
Får väl se om man lägger på lite ytterligare regelverk :-). Erik var i vilket fall som helst mycket nöjd imorse och såg fram emot sin nästa månadspeng imorgon.

Kattis: Nej vad kul, hittade du hit :-). Jo jag har väl lite Excelböcker nu för privat bruk...