fredag 4 januari 2008

Könsrollsfunderingar

Imorse när jag skulle ta fram ett par strumpor till Erik så plockade jag fram ett av de nya julklappspaketen. En av de julklappar vi önskat oss åt barnen var just strumpor och vi fick massor vilket var toppen.


Det var något mystiskt med just det här trepacket. De var bruna och vita, så långt var allt normalt men det första paret hade hjärtan på sig. Det är ovanligt. Killstrumpor brukar ha mönster i form av lastbilar och grävmaskiner och monster men sällan hjärtan. Tittade på nästa par. Där var det en brun ballerina mot vit botten. Ronnie kom in i rummet just då. Ronnie, sade jag nervöst, vi har nog fått tjejstrumpor.

Lustigt, min mamma kämpade verkligen för "womens liberation" på 70-talet och ändå så blir jag nervös inför tanken på att min lilla tvååring skall ha strumpor med en tjej på.

Det sista paret var enfärgat brunt. Tog på honom dem, han såg tjusig ut i sin blå tröja och jeans.

Vi satte oss därefter framför TV:n en stund varpå Erik håller på och snurrar runt i soffan som han alltid gör. Då ser jag det. Det står något under hans fötter. Själva halkbeläggningen på strumporna är inte duttar som den brukar utan text. Under min sons fötter står det i snirklig skrivstil: BALLERINA. Jättefint. Hade det varit jag och jag varit sju hade det varit mina favoritstrumpor. Det är förmodligen Eriks också för de är lagom stora och jättefina men .. Ballerina.. är det verkligen min son. Tittade på de andra strumporna. Det står Ballerina under allihop. Vad ska dagisfröknarna säga? :-).

Ha ha, tänk vad man är fast i sina fördomar ändå. Erik har haft på sig sina Ballerinastrumpor hela dagen men jag vete fasen om jag är modig nog att lämna honom på dagis i dem.

Det är ett mysterium från vem vi fick dem. Är detta ett test? :-)

Inga kommentarer: