onsdag 16 januari 2008

Ett ljus i mörkret


Min man har sedan vi träffades haft en förkärlek för solceller i alla former. Solcellslampor har en särskild dragningskraft men även tanken på solceller som uppvärmning.


På Rusta finns massor av solcellslampor och under några år har jag stått emot trycket men på sistone har sortimentet expanderats och plötsligt hittade vi några snygga på Coop till det facila priset ac 99 spänn för två stycken. Vi har alltså investerat i trädgårdsbelysning och såg framför oss hur ståtligt det skulle te sig i trädgården.


För någon månad sedan så sprang maken ut och placerade dem i trädgården varpå väntan inleddes. Först behövs ljus, därefter får man ljus typ. Det första som hände var att det blev en frostnatt så de såg ut som isglassar på morgonen med inte minsta antydan till lyskraft.


Vi väntade några dagar. Inget hände.


Ronnie som inte är utan fantasi gick till slut ut och tog in själva "aggregaten" och satte dem i vårt evigt soliga köksfönster. Det funkade inte. Han satte dem då i belyst område i tvättstugan och där var de kvar ett tag och lös ibland.


Vi satte ut dem igen. Tittade på kvällen. Kolmörkt.


Då började maken tänka ut ombyggnadsfunktioner. Kanske kan man bygga om dem till riktig belysning med sladd. Tydligen verkade det som om de små lamporna krävde junisol för att lysa överhuvudtaget. Jaha, sade jag. Är det inte lättare att bara köpa nya då? Nejdå sade Ronnie - det är jättelätt.


I måndags när jag var hemma så hände det. Runt fyra på eftermiddagen tittade jag ut från köksfönstret och såg att något såg konstigt ut. Det lös lite i trädgården. Insåg till min stora fövåning att det var solcellslamporna - båda lös - den ena lite mer.


Vad gör jag nu tänkte jag, jag måste ta kort. Ronnie måste se det här. Det var tur det - när han kom hem vid sextiden hade de slocknat igen :-).


Skam den som ger sig.

Inga kommentarer: