fredag 8 april 2011

Bergvärme

Två av våra grannar har skaffat bergvärme. 125.000 och ett nytt värmeliv. Vi är lite avundsjuka.
De ser lyckliga ut över sina investeringar. De kommer ha superlåga värmekostnader har säljaren sagt. Vi funderar och funderar. Men vi väntar nog ett år och kollar hur det verkligen blev. Därefter får vi se. Elräkningarna är inte så kul.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk på att räkna med kapitalkostnaden också, med ränta och amortering är det inte säkert att det ser lika bra ut. Räkna även med servicekostnader och kompressorbyte..

Anonym sa...

Anslut er till fjärrvärme istället om det finns där ni bor.
En oberoende undersökning av högskolan i dalarna visar att fjärrvärme är den billigaste uppvärmningsformen om man ser till både drift, underhålls och investeringskostnaden över tiden. Det gäller på de ställen som fjärvvärme ligger under genomsnittspriset i sverige. För att se var ni prismässigt ligger till så sök på orden "fjärrvärme och Nils Holgersson" i Google så hittar du en bra rapport som sammanställer alla fjärrvärmenät i sverige.

Anonym sa...

Men även för miljön är fjärrvärme bäst. I alla fall på de ställen där det eldas med biobränslen eller avfall samt finns elproduktion i värmeverket.
Det innebär att om du köper fjärrvärme kan även värmeverket generera el som håller undan smutsig importerad el från kontinenten.
Att värma sitt hus med el (som en värmepump drar) tillhör historien.
Dessutom är jag ganska övertygat att prisändringen på både el och elnät kommer ändras framöver så det blir mkt dyrare att ta ut el när det är riktigt kallt ute (eftersom elnäten är extra hårt belastade då). När det är riktigt kallt ute orkar knappt värmepumpen värma halva huset och måste då spetsa med ännu mer smutsig el. Ett sådand förbrukningsmönster måste få kosta i framtiden.