Dinkelbröd med frön
Du behöver:- 1/2 paket jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 tsk havssalt
- 1 stor riven morot
- 2 msk flytande honung
- 13 dl dinkelsikt (eller 10 dl dinkelsikt och 3 dl fullkornsdinkel)
- 1 dl blandade frön till dekoration (t ex pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön)
Så gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivolja, salt, riven morot och honung. Arbeta i mjölet efterhand.
- Degen skall vara klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska.
- Låt degen jäsa i 40 minuter.
- Tag en form (kanske 30 * 40 cm eller något mindre) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg i degen och strö frön ovanpå. Jäs ytterligare cirka 20 min. Grädda mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter.
- Lyft upp brödet ur formen och låt det vila på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar