söndag 2 september 2012

Dinkelbröd

Min allsmäktiga kollega Hélène har blivit GI frälst och när vi hade konferens häromveckan så bjöd hon på detta bröd. Det är urgott och idag har jag provbakat det första gången. Eftersom det till stor del är dinkelsikt och inte fullkornsdinkel så är det inte superbra ur GI synpunkt men nog så gott och alldeles utmärkt nyttigt med en hel morot i ;-).

Dinkelbröd med frön

Du behöver:
  • 1/2 paket jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk havssalt
  • 1 stor riven morot
  • 2 msk flytande honung
  • 13 dl dinkelsikt (eller 10 dl dinkelsikt och 3 dl fullkornsdinkel)
  • 1 dl blandade frön till dekoration (t ex pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön)
Så gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivolja, salt, riven morot och honung. Arbeta i mjölet efterhand.
  3. Degen skall vara klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska.
  4. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  5. Tag en form (kanske 30 * 40 cm eller något mindre) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg i degen och strö frön ovanpå. Jäs ytterligare cirka 20 min. Grädda mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter.
  6. Lyft upp brödet ur formen och låt det vila på galler.

Inga kommentarer: